Šport

Nedeljske športne novice, 21.7.24

today21.07.2024

Ozadje
AD

Prekmurski prvoligaški nogometni derbi na začetku 34. sezone prve slovenske nogometne lige Telemach je na soboško Fazanerijo privabil 4100 gledalcev. Obisk je zadovoljil predvsem navijače soboške Mure, ki so po upokojitvi Žige Kousa pozdravili novega kapetana Matica Maruška, ki je v 59. minuti dosegel tudi edini in zmagoviti zadetek na srečanju za zmago Mure z 1:0. Tudi nogometaši Nafte 1903 niso bili brez priložnosti, a je Florjan Raduha, ki bo po odhodu Klemna Mihelaka nesporno prvi vratar črno belih,  svojo nalogo opravil z odliko.

V drugem sobotnem srečanju je v Domžalah Koper pod taktirko Oliverja Bogatinova premagal ekipo Radomelj, ki jo vodil prekmurski rojak Darjan Slavic – oba pa sta v preteklosti vodila tudi soboško Muro. Koprčani so zmagali na gostovanju z 1:0. Zmagoviti zadetek za Koper je dosegel Brazilec Felipe Curcio.

V prijateljski mednarodni pripravljalni nogometni tekmi je v Martjancih ekipa Čarde, novi član 3. slovenske nogometne lige vzhod, gostila Vardar iz Skopja, kjer brani nekdanji vratar Mure Filip Gačevski. Gostje iz Severne Makedonije so zmagali z rezultatom 3:1.

Nogometni klub Tišina je pripravil tradicionalni nogometni turnir za pokal Občine Tišina. V prvi tekmi je puconska Kema premagala Tišino s 3:2, v drugi pa so po 11-metrovkah zmagali Bakovci proti Radenski Slatini, v rednem delu je bil izid 1:1. V tekmi za tretje mesto je Radenska Slatina premagala Tišino z 1:0, v tekmi za naslov prvaka pa je Kema Puconci premagala Bakovce z 2:0.

Na evropskem mladinskem prvenstvu v namiznem tenisu v Švedskem Malmöju so se po ekipnem delu nadaljevali še nastopi v posamični konkurenci in igri dvojic. Na prvenstvu na severu Evrope je nastopila tudi Ema Crnkovič, članica Namiznoteniškega kluba Kema Murexin iz Puconec. Po dobrih osebnih nastopih v ekipnem delu, kjer je Slovenija osvojila 22. mesto, je imela Crnkovičeva manj uspeha v drugem delu tekmovanja. Med posamezniki je v skupini izgubila proti Angležinji Anni Green s 3:1 in proti Španki Camili Moscoso s 3:0. V igri mešanih dvojic je skupaj z Domnom Hohnjecem iz Savinje v prvem krogu izgubila 3:2 proti ukrajinskemu paru, v igri ženskih dvojic pa je v prvem krogu z Lano Slatinšek iz novomeškega »SU-ja« priznala premoč francoskemu paru s 3:0.

Izjemen uspeh so dosegli hokejisti na rolerjih Horobek Fčele iz Beltinec, ki so na finalni tekmi v kraju Ternitz premagale ekipo Icewolf Ternitz s 6:5 in zasedli prvo mesto v 2. avstrijski ligi in line hokeja. Za Beltinčane so dosegli zadetke: David Matko 2 ter po enega Jernej Činč, Aljoša Kirič, Niko Matko in Ken Uppleger. Odločilni zadetek za zmago je v 11. sekundi podaljška dosegel David Matko.

V nadaljevanju nedeljskega športnega popoldneva se po glasbenem premoru, ki sledi, selimo še k zanimivim tonskim prispevkom, v ospredju pa nogomet in letošnje olimpijske igre v Parizu. Včeraj je bil po 12-letih odmeven prekmurski nogometni derbi med Muro in Nafto, ki so ga pred več kot 4000 gledalci z 1:0 dobili soboški nogometaši. Prisluhnili boste lahko utrinkom po tekmi, z nami bodo Tonči Žlogar in Matic Maruško z Mure in Rok Pirtovšek iz Nafte.

Tonči Žlogar
Matic Maruško

V nadaljevanju tudi o tem, kako so v Martjancih pripravili najmnožičnejši doslej, 17. brezplačni nogometni tabor Čarde. Več o tem bo pojasnil vodja tabora Niko Bošnjak.

Niko Bošnjak

Nato bodo v ospredje stopile letošnje Olimpijske igre, ki se v Parizu pričenjajo ta teden. Naš gost bo rokoborski sodnik Stanislav Šernek, ki bo v Francijo potoval delit pravico rokoborcem, v skoku v športno preteklost pa smo se pogovarjali s še enim rokoborcem, Francem Podleskom, prvim prekmurskim športnikom na Olimpijskih igrah – udeležil se jih je v Seulu leta 1988. Tematike olimpijskih iger še ne bo konec, saj smo pred mikrofon Murskega vala povabili tudi izjemnega strelca paraplegika Frančka Gorazda Tirška, ki se v Murski Soboti pripravlja na paraolimpijske igre v Parizu.

Stanislav Šernek

 

Franc Podlesek

 

Spominska medalja Podleska iz OU v Seulu 88

 

Franček Gorazd Tiršek

Prispeval: Tonček Gider


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
0%