Novice

Festival Vinarium: na ogled tudi najstarejši tiski na ozemlju Slovenije

today24.08.2023

Ozadje
AD

V Lendavi se danes začenja Festival Vinarium, ki bo znova ponudil pestro večdnevno dogajanje, med drugim tradicionalni Bogračfest, mednarodno znanstveno konferenco ob 450-letnici prve tiskane knjige na slovenskem ozemlju, pet etno večerov na prostem in 44. Lendavsko trgatev. Festival bo drevi odprl Koncert pod zvezdami na prenovljenem obzidju lendavskega gradu, kjer bo zazvenela klasična glasba.

Nastopili bodo Tilen Udovič (bariton in viola), Gea Erjavec (ples), Inga Ulokina (violina) in  Olga Ulokina (klavir).

Direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava, lendavski župan Janez Magyar in višji kustos Galerije – Muzeja Lendava dr. Zoltan Lendvai Kepe

Petek bo zlasti v znamenju mednarodne znanstvene konference z naslovom 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi, na kateri bo osem predavateljev, tudi iz Narodne knjižnice Szechenyi iz Budimpešte. Od tod bodo pripeljali tudi izjemno dragocene knjige, ki veljajo za najstarejše tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije. Pisane so v madžarskem jeziku, na ogled pa bodo nekaj časa tudi za javnost. O tem več danes ob 19.30 v oddaji Krpanke (te boste pozneje našli tudi na povezavi https://www.murskival.si/podkasti/krpanke/).

Zadnja sobota v avgustu je v Lendavi tradicionalno rezervirana za Bogračfest, festival, ki je poseben zaradi kuhanja bograča in druženja na ulici ter kulture sožitja, obenem pa velja za največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji. Letos se je za tekmovanje prijavilo okoli sto ekip, ki bodo kuhale bograč na 107 tekmovališčih, pretežno na Glavni ulici, pa tudi na nekaterih bližnjih. V času Bogračfesta bo sicer še veliko drugega celodnevnega dogajanja, poskrbeli pa bodo tudi za brezplačne krožne vožnje iz središča Lendave do stolpa Vinarium.

Na Bogračfestu bodo poskušali tudi čim bolj poskrbeti za zeleni pridih prireditve, saj si v občini prizadevajo pridobiti znak Slovenia Green. Tako bo na Bogračfestu vzpostavljen tudi zeleni selfi kotiček, otroški program v parku pa bo imel prav tako zeleno noto. Na prireditvi bodo imeli obiskovalci in tekmovalci tudi možnost ločenega zbiranja odpadkov.

V nedeljo, dan po Bogračfestu, se po nekajletnem premoru vrača tekmovanje v vertikalnem teku na stolp po 240 stopnicah, to je Tek Vinarium.

Prav tako v nedeljo, 27. avgusta, pa se na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava začenjajo Etno večeri, ki bodo potekali pet dni. Zvrstili se bodo romski, slovenski, madžarski, hrvaški ter srbsko-novosadski etno večer, na vsakem pa bo možno prisluhniti narodnostni glasbi in okušati značilne jedi posameznih narodov.

Na prvi šolski dan, 1. septembra, bodo v Kroni pri lendavski mestni hiši poskrbeli še za Večer lendavskih vin, kjer se bodo predstavili najboljši lendavski vinarji, 2. septembra pa bo še zadnji festivalski dan.

V starem mestnem jedru in pri hotelu Cubis bo 2. septembra 44. etnološko-kulinarična prireditev »Lendavska trgatev« s tradicionalno povorko in pestrim celodnevnim spremljevalnim dogajanjem, v Lendavskih Goricah pa bodo med drugim s posebnimi ugodnostmi zaznamovali 8. obletnico razglednega stolpa Vinarium.

 

Prispeval: Ana Gorše


Poslušate nas lahko na

  • | 94.6 MHz | Pečarovci
  • | 103.3 MHz | Dolnji Lakoš
  • | 105.7 MHz | Zlatoličje
  • | DAB+ | Pohorje – Plešivec               Boč – Trdinov vrh
radiom
0%